Woningmarktcijfers eerste kwartaal 2021 bekend

Vorige maand maakte makelaarsvereniging NVM de woningmarktcijfers van het eerste kwartaal 2021 bekend. Volgens NVM blijft de woningmarkt in Nederland enorm krap met forse prijsstijgingen en toenemende schaarste en overbiedingen.  Uit de cijfers blijkt dat de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning met bijna 15% steeg ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 naar 385.000 euro. De prijs van een nieuwbouwwoning is in het eerste kwartaal gestegen tot gemiddeld 433.000 euro ten opzichte van 400.000 euro in het eerste kwartaal van 2020.  

Aanbod historisch laag 

Tegelijkertijd is het aanbod van te koop staande woningen historisch laag. Halverwege het eerste kwartaal 2021 stonden er circa 17.500 bestaande woningen te koop, 42% minder dan het jaar daarvoor. Dit is het laagste niveau sinds 1995 toen de metingen werden gestart. Ook waren er minder nieuwbouwwoningen te koop. Halverwege het eerste kwartaal 2021 stonden er 11.100 nieuwbouwwoningen te koop, dit is 22% minder dan een jaar eerder. 

Verkochte woningen 

Volgens de woningmarktcijfers zijn er verder 6,8 procent minder bestaande woningen verkocht dan in het eerste kwartaal van 2020. Dit is het laagste niveau sinds 2015. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen steeg in het eerste kwartaal met bijna 14% naar 9.700.  

Krapte en overbiedingen 

NVM-voorzitter Onno Hoes zegt over de laatste cijfers: “Het is ongekend wat er gebeurt op de huizenmarkt. De lage rente, het enorme woningtekort en de stabiele sociaal-economische vooruitzichten zorgen voor krapte en jagen de prijzen verder omhoog. Ik zie het meer dan ooit als een nadrukkelijke taak voor het volgende kabinet om de woningnood als prioriteit integraal aan te pakken.” Lana Gerssen, NVM-voorzitter van de vakgroep Wonen geeft aan dat meer dan 60% van de verkochte woningen boven de vraagprijs wordt verkocht en dat de hoogte van de overbiedingen eveneens blijft stijgen.  

Bron NVM 

Adverteren, ik wil meer weten:

Via Ridderkerk Woont! kun je alles wat met wonen en prettig leven te maken heeft op een andere en vernieuwende manier onder de aandacht brengen. Het woonmagazine, de website en de bijbehorende social media kanalen, bieden je een unieke wijze om een commerciële uiting te plaatsen. Meer weten?

Ridderkerk Woont! is een initiatief van Atrium Makelaardij en HJ Media groep. In het nieuwe online woonmagazine voor Ridderkerk en omgeving vind je van alles wat met wonen en prettig te leven te maken heeft.

Ridderkerk Woont is een initiatief van Atrium Makelaardij & HJ Media Groep