Is dit het juiste moment om een huis te kopen of verkopen?

De Nederlandse woningmarkt is krapper dan ooit en het aanbod daalde afgelopen kwartaal alleen maar verder, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Met een stijging van elf procent is de ontwikkeling van de huizenprijzen fors. Voor een bestaande woning tel je gemiddeld zo’n 365.000 euro neer. Tóch zou dit weleens het moment kunnen zijn om te kopen of verkopen.

Bijvoorbeeld wanneer je droomt van meer woonoppervlakte en tuin voor hetzelfde geld. In dat geval zou het een goed idee kunnen zijn om de (Rand)stad achter je te laten, net als veel anderen het afgelopen jaar hebben gedaan. Doe de gratis check op isdithetmoment.nvm.nl om erachter te komen of dit voor jou hét moment is om een huis te kopen of je huidige woning te verkopen.

Trek uit de stad

Afgelopen jaar zocht bijna 10 procent van de Randstedelijke kopers een woning in de 8 niet-westelijke provincies, tegenover 5,5 procent in 2015. Zo zagen de regio’s Zuidwest-Friesland en Zuidoost-Drenthe in 2020 een duidelijke toename van kopers uit de Randstad.

De woning die een koper uit de Randstad in de 8 niet-westelijke provincies kocht, was gemiddeld altijd al groter dan wat hij achterliet. In 2020 is dit nog extra aangetrokken, tot maar liefst 40 vierkante meter. Dit kan duiden op het toegenomen belang van woonoppervlakte in thuiswerktijd.

Lagere woonlasten en overwaarde gebruiken

Ook als de kinderen het huis uit zijn en je vrijstaand woont, kan het gunstig zijn om een verhuizing te overwegen. Of wanneer je misschien kleiner of duurzamer wilt wonen en op deze manier je woonlasten kunt verlagen.

Hoewel je het misschien spannend vindt om in deze tijd een huis te kopen of verkopen, laten cijfers van NVM zien dat de huizenmarkt zich tot nu toe niets aantrekt van de pandemie. Gezien de lage rente en hoge huurprijzen is het nog altijd aantrekkelijk om een woning te kopen. Geld lenen voor de aankoop van een woning is daarbij relatief makkelijk wanneer je voldoende inkomen, spaargeld of overwaarde hebt. Veel mensen willen ook juist nu een huis kopen, omdat zij bang zijn dat de rente binnenkort stijgt.

Als je niet wilt verhuizen maar wel een flinke overwaarde hebt, kan dit ook een geschikt moment zijn om de overwaarde van je huis te gebruiken voor andere zaken. Of om dankzij de lage rentestanden te profiteren van nog lagere maandlasten wanneer je aflossingsvrije hypotheek afloopt.

Meer kans in een krappe markt

Wil jij ook rustiger, groter of goedkoper wonen, maar durf je de stap niet te zetten omdat het in de huidige woningmarkt lastig is om een huis te vinden? Of is het huis dat je op het oog had voor je neus weggekaapt? Dan is dit hét moment om eens met NVM-makelaar te praten.

Een NVM-makelaar heeft een groot netwerk en toegang tot de NVM-database, waardoor hij nieuwe woningen als eerste ziet. Hij kent de lokale markt en bijbehorende woningprijzen goed en kan met data en tools de reële waarde van een huis bepalen. Hierdoor biedt een NVM-makelaar meer zekerheid, gemak en een grotere kans op succes in een krappe markt.

Is nu verhuizen interessant voor jou?

Benieuwd of het in jouw persoonlijke situatie interessant is om te verhuizen? Doe dan de gratis check op isdithetmoment.nvm.nl. Vervolgens kan een NVM-makelaar je adviseren en verder helpen.

Adverteren, ik wil meer weten:

Via Ridderkerk Woont! kun je alles wat met wonen en prettig leven te maken heeft op een andere en vernieuwende manier onder de aandacht brengen. Het woonmagazine, de website en de bijbehorende social media kanalen, bieden je een unieke wijze om een commerciële uiting te plaatsen. Meer weten?

Ridderkerk Woont! is een initiatief van Atrium Makelaardij en HJ Media groep. In het nieuwe online woonmagazine voor Ridderkerk en omgeving vind je van alles wat met wonen en prettig te leven te maken heeft.

Ridderkerk Woont is een initiatief van Atrium Makelaardij & HJ Media Groep