De Ridderkerkse toekomst is duurzaam

Onze Toekomst is Duurzaam, is de slogan die we in Ridderkerk nu al een tijdje hanteren. Wat bedoelen we daar nu eigenlijk mee? Het gaat er om dat we samen stap voor stap op weg gaan naar een duurzaam leven. Voor onszelf en niet in de laatste plaats voor onze kinderen en kleinkinderen. Niet zo eenvoudig.

Fossielvrij leven

Eerst en vooral moet de uitstoot van broeikasgassen omlaag. Landelijk is bepaald dat in 2050 de uitstoot van CO2 – dit komt vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen – in Nederland nagenoeg 0 moet zijn. Dit is vastgelegd in het Nationaal Klimaatakkoord uit 2019 dat weer een uitwerking is van het internationaal Klimaatakkoord van Parijs uit 2015. En onlangs op de Klimaattop in Glasgow is die vermindering van uitstoot maar weer eens bekrachtigd. De eerstkomende tien jaar zijn cruciaal. We hebben dus geen tijd te verliezen. 

Fossiele brandstoffen, zoals aardgas, behoren straks tot de verleden tijd. In Ridderkerk moeten daarom ongeveer 20.000 woningen aardgasvrij worden gemaakt. We noemen dit de warmtetransitie. Daar gaat iedereen iets van merken. We zoeken naar een oplossing die het minste geld kost voor de samenleving. Daarbij benutten we de innovatieve kracht en de ‘handen uit de

mouwen’-mentaliteit die in onze regio volop voorhanden is. We beginnen in Bolnes waar we een plan voor maken welk alternatief voor aardgas het best past in Bolnes, hoe we dit gaan uitvoeren en wanneer.

Verbouwen of verhuizen = verduurzamen

Wat u kunt doen? Verduurzaam uw huis als u gaat verbouwen of gaat verhuizen. Verdiep u in (hybride) warmtepompen of zonneboilers. Of leg zonnepanelen op uw dak. En bespaar op uw energie. Er zijn diverse leningen en subsidies beschikbaar. Vier jaar geleden kwamen mijn vrouw en ik in ons huis in Drievliet te wonen. De woning was matig geïsoleerd. We hebben daarom een aantal maatregelen genomen, zoals de binnenmuren beneden en op de slaapverdieping geïsoleerd, het glas vervangen door HR++ glas en de begane vloer geïsoleerd. Daarnaast hebben we twee jaar geleden 9 zonnepanelen laten plaatsen. En tot slot hebben we begin dit jaar alle lampen in huis naar LED gebracht. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van de woonwijzerbox waarmee ik 90 euro kon besparen op de aanschaf. Wat ik nog wil doen is spouwmuurisolatie en het liefst helemaal van het gas af, maar daarvoor gaan we nog verder sparen.  

De adviseurs en energiecoaches van het onafhankelijke energieloket van de gemeente, WoonWijzerWinkel, helpen ook u graag in uw zoektocht naar de beste oplossing voor uw woning. Een energiecoach aan huis kan u helpen op de manier dat u het meest prettig vindt, zoals een telefonisch gesprek of een keukentafelgesprek bij u thuis. Voor informatie kunt u terecht op: www.onzetoekomstisduurzaam.nl.

Volgende keer vertel ik u meer over het veranderend klimaat! Wat we daaraan doen en hoe u kunt helpen.

Hartelijke groet,

Marten Japenga, wethouder Duurzaamheid

Adverteren, ik wil meer weten:

Via Ridderkerk Woont! kun je alles wat met wonen en prettig leven te maken heeft op een andere en vernieuwende manier onder de aandacht brengen. Het woonmagazine, de website en de bijbehorende social media kanalen, bieden je een unieke wijze om een commerciële uiting te plaatsen. Meer weten?

Ridderkerk Woont! is een initiatief van Atrium Makelaardij en HJ Media groep. In het nieuwe online woonmagazine voor Ridderkerk en omgeving vind je van alles wat met wonen en prettig te leven te maken heeft.

Ridderkerk Woont is een initiatief van Atrium Makelaardij & HJ Media Groep